• Telefoon 058 - 2801525
  • info@fynnfysio.nl
  • Wiardaplantage 3, 8939 AA Leeuwarden

Sinds kort is FYNN Fysio in het bezit van een echo- apparaat.
Onze collega Berttrand Hofstra volgt hiervoor de cursus echo- grafie.
Om te kunnen beoordelen of er sprake is van inwendig letsel aan spieren en gewrichten, kunt u een afspraak maken op onze locatie in Zuiderburen of op de Rengerslaan.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar: Echografie
 

Nieuw bij FYNN Fysio: PEPWALK.

Een “wandeluurtje” op de donderdagochtend met na afloop een kopje koffie of thee.

Genieten van de natuur en gezelligheid staat centraal.

Maar wandelen is natuurlijk ook goed voor je lijf en je humeur.

Wij wandelen iedere donderdag van 11.00 tot 12.00 uur in rustig tempo genietend van de omgeving, dus niet in kilometers uitgedrukt!

Vertrek: Gezondheidscentrum Leeuwarden Zuid.

Hiervoor kunt u bij ons een strippenkaart aanschaffen. 25 euro voor 10x wandelen inclusief een kop koffie of thee.
 

Sinds een aantal jaren is er steeds meer vraag naar Medical Tape bij Hooikoorts.

Eerlijk toegegeven: in het begin waren we sceptisch. Maar uit ervaring is gebleken dat het toch zeer regelmatig voorkomt dat cliënten er zeker baat bij hebben! 
Vermoedelijk heeft dit te maken met de spanning van de fascia en/of de prikkeling van de sensoren in de huid, welke een positief effect hebben op de invloed van het immunoglobuline IgE (en daardoor indirect op het vrijkomen van histamine).

Daarnaast is het een pijn- en medicijnvrije aanpak waarvan wij zeggen: baat het niet dan schaadt het niet.

Dus: mocht u, met het mooie weer op komst de tranende ogen, benauwdheid en niesbuien alweer voelen aankomen... neem gerust contact op met FYNN Fysio voor het maken van een afspraak voor het aanleggen van Medical Tape.

De kosten hiervoor bedragen 15 euro per consult.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
058-2801525

Daar sta je dan. Alles valt stil. De wereld om je heen gaat door, alsof er niets aan de hand is.
Kanker is schrikken. Het doet niet alleen iets met je lijf. Het grijpt je ziel. Brengt je totaal uit balans.
Gelukkig is kanker steeds beter te genezen. Patiënten blijven langer in leven en steeds vaker wordt kanker een chronische ziekte. Artsen en oncologen werken daar hard aan. Zijn daar goed in. Ze pakken de problemen aan. Professioneel en doortastend.
Ingrijpende behandelingen zoals bestraling, chemotherapie of een operatie kunnen pijn, krachtverlies, stijfheid, spanningsklachten, oedeemvorming, conditieverlies en vermoeidheid tot gevolg hebben. Een gespecialiseerde oncologiefysiotherapeut, behandelt die gevolgen en helpt je om te gaan met je nieuwe situatie.


Val niet stil als je kanker hebt. Blijf bewegen!


Fysiotherapie voor kankerpatiënten kan worden ingezet in alle fasen van de ziekte: de curatieve fase (de herstelfase), de palliatieve fase en/of de terminale fase.  Elke fase vereist een specifieke behandeling  door de fysiotherapeut, aangezien de behandeldoelen per fase verschillen.

Fysiotherapeut Marian Bakker heeft een specifieke cursus gevolgd welke gericht is op het behandelen van (ex-)kankerpatienten. De therapie richt zich specifiek op de stoornissen, beperkingen en participatieproblemen bij (ex-)kankerpatiënten.  Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de aandoening zelf of van de medische behandeling. Denk hierbij onder andere aan spanningsklachten, pijn, fibrose, huidveranderingen, contracturen, verminderde mobiliteit, verstoorde lichaamsbeleving, verminderde spierkracht, conditieverlies, spanning, ademhalingsproblemen en vermoeidheid. Daarnaast kunnen er problemen ontstaan in het uitvoeren van werk en/of hobby’s.

Marian Bakker is werkzaam in de Techumerpleats en in Zuiderburen (Leeuwarden).


 

Veel patiënten met lage rugklachten krijgen verkeerde zorg. Dit is schadelijk voor miljoenen patiënten in de wereld en kost veel geld. De zorg voor rugklachten moet beter georganiseerd worden: de juiste behandelingen moeten worden voorgeschreven en vergoed. Dit blijkt onderzoek van grote groep vooraanstaande internationale onderzoekers, onder wie VU-hoogleraar doelmatigheidsonderzoek Maurits van Tulder: “Blijven bewegen en werken is minstens even effectief en betekent een forse kostenbesparing voor de samenleving.”

Hoge kosten behandelingen
Naast de conclusie dat veel behandelingen door medici nauwelijks effectief zijn en soms zelfs schade aanrichten, zien de wetenschappers ook een bedenkelijke financiële kant aan de zorg rondom lage rugklachten. Van Tulder: “Er wordt heel veel geld verdiend aan de behandeling van lage rugklachten. Geld dat te vaak niet het gewenste resultaat oplevert, namelijk blijvende, substantiële vermindering van de rugklachten. Daarnaast kosten het ziekteverzuim en de uitkeringen bij werkloosheid de samenleving ook erg veel geld. In Nederland is dat ruim 3,5 miljard euro per jaar. Bij een andere aanpak had dit deels bespaard kunnen worden.”

Behandelingen niet of weinig effectief
Lage rugklachten zijn een symptoom en niet een ziekte. De exacte oorzaak voor het ontstaan van de klachten is meestal onbekend. Van Tulder: “Veel behandelingen zijn niet of weinig effectief. Sterker nog; allerlei behandelingen maken het alleen maar erger”. Afwijkingen die gezien worden op MRI- en CT-scans komen net zo vaak voor bij mensen met als zonder lage rugklachten. Ongeveer een kwart van de mensen met langdurige chronische lage rugklachten krijgt een morfine-achtige pijnstiller voorgeschreven, een verslavend middel met veel bijwerkingen.

Meer bewegen
Wat moet je dan wel doen als je rugklachten hebt? Van Tulder: “Ons onderzoek toont aan dat actief blijven en oefeningen doen de beste strategieën zijn om zelf met lage rugklachten om te gaan, zelfs als dat leidt tot tijdelijke toename van pijn. Ook is het heel belangrijk om aan het werk te blijven en dagelijkse activiteiten en hobby’s te blijven uitvoeren.” Lage rugpijn is wereldwijd een van de belangrijkste gezondheidsproblemen. Ondanks dat is er volgens de onderzoekers nog steeds veel onwetendheid over lage rugklachten onder patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars.

Aanpak lage rugklachten bij FYNN Fysio
Binnenkort start FYNN Fysio met een pilot, in opdracht van Zorgverzekeraar de Friesland. Dit houdt in dat met hulp van een aantal standaard meetinstrumenten het effect van de behandeling wordt gemeten. Mocht u zich bij FYNN Fysio aanmelden voor behandeling van lage rugklachten dan wordt gevraagd of u aan deze pilot wilt meewerken.