behandelingen-fynnfysio-dry-needling-4.jpg

Dry needling bij FYNN Fysio

Wat is dry needling?

Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op de behandeling van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Met dry needling worden spierverhardingen ontspannen (‘myofasciale triggerpoints’) via het gericht prikken met een dunne naald binnen de spier. “Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint. Een triggerpoint zorgt er altijd voor dat in de betreffende spier een strakke band ontstaat. Door in het triggerpoint te prikken met een naald, wordt een Local Twitch Response opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels, die ervoor zorgt dat de spier meteen ontspant en spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied dat door het triggerpoint veroorzaakt werd.

Dry needling is niet gelijk aan acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd blijven zitten. Bij dry needling wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Acupunctuur richt zich niet op triggerpoints, maar op meridianen (zogenaamde energiebanen).

Deskundige dry needle fysiotherapeuten bij FYNN Fysio.

Er zijn diverse opleidingsinstituten voor dry needling. FYNN Fysio heeft een bewuste keuze gemaakt om haar fysiotherapeuten op te laten leiden door Dry Needling Domburg van Frank Timmermans. Een onderdeel van deze opleiding zijn de jaarlijks terugkerende terugkombijeenkomsten, zodat door middel van controlemomenten de kennis en vaardigheid wordt geborgd.

Wanneer dry needling?


Dry needling is gericht op het deactiveren van spierverhardingen. Spierverhardingen kunnen zich uiten in:

  • pijn ter plekke in een spier, met of zonder uitstraling;
  • bewegingsbeperkingen en / of stijfheid;
  • verminderde spierkracht;
  • reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen.

Vergoeding

Dry needling wordt gezien als een onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, worden de behandelingen in de meeste gevallen vergoed. Raadpleeg uw polisvoorwaarden om te zien welke vergoeding voor fysiotherapie u krijgt.

Onze specialisten