behandelingen-fynnfysio-duizeligheid-1.jpg

Fysiotherapie bij duizeligheid bij FYNN Fysio


Duizeligheid kan uw dagelijks functioneren behoorlijk beïnvloeden. Het is daarom van belang om te achterhalen wat de oorzaak en aard van de duizeligheid is alvorens de juiste behandeling kan worden opgestart. Door middel van gerichte diagnostiek en behandelprogramma's kan FYNN Fysio u hiermee van dienst zijn.

Duizeligheid komt relatief vaak voor. 27 op 1000 patiënten per jaar, vrouwen >> mannen en een duidelijke toename met het ouder worden. BPPD (Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid) komt met afstand het meeste voor (BRON: NHG, duizeligheid 2002).

Wat is BPPD?

BPPD kenmerkt zich door acute draaiduizeligheid die ontstaat als u van houding verandert. Bijvoorbeeld bij bukken, omhoog kijken, liggen en/of opstaan. De duizeligheid kan enkele seconden tot ongeveer een minuut aanhouden, is vaak zeer heftig en kan gepaard gaan met misselijkheid.

BPPD wordt veroorzaakt doordat er een aantal ‘oorkristalletjes’ zijn losgeraakt en naar een ander deel van het evenwichtsorgaan zijn verplaatst. Bij bewegen van het hoofd bewegen de kristallen mee met de vloeistofstroom. Dit leidt tot prikkeling van het evenwichtsorgaan en veroorzaakt draaiduizeligheid. Het loslaten van de kristallen treedt vaak spontaan op, zonder dat er sprake is van een aanwijsbare oorzaak. Soms is er sprake van een voorafgaand hoofdtrauma, een (chronische) oorontsteking of een periode van bedlegerigheid.


Behandeling
BPPD is over het algemeen goed te behandelen. Dit gebeurt door middel van een specifieke draaimanoeuvre met als doel het verplaatsen van de 'oorkristalletjes' naar een ander deel van het evenwichtsorgaan. Hierdoor kunnen de 'oorkristalletjes' niet meer leiden tot overprikkeling van de zintuigcellen, zodat er geen duizeligheid meer optreedt. Binnen 3 à 4 behandelingen zijn de klachten over het algemeen verholpen. 

Daarnaast kunnen onze fysiotherapeuten ook een behandelplan aanbieden bij andere vormen van duizeligheid, zoals blikinstabiliteit, posturale instabiliteit, of bewegingsgevoeligheid (motion sensitivity). Samen met de fysiotherapeut wordt er gekeken naar de meest optimale behandelvorm.

Onze specialisten