Fysiotherapie  in Leeuwarden, Dokkum, Heerenveen, Franeker, Drachten     Telefoon 058 - 2801525    info@fynnfysio.nl
Image

Neurokinetic Therapy bij FYNN Fysio

Met Neurokinetic Therapy (NKT) en Dynamic Neuromuscular Assessment (DNA) is het mogelijk de disbalans in spieren te onderzoeken en te behandelen. Dit gebeurt met behulp van een aantal specifieke spiertesten.

Spieren die te hard of te weinig werken, kan dat?
Jazeker! In dat geval is er sprake van een disbalans. Te hard werkende spieren compenseren vaak voor te weinig werkende spieren en dit veroorzaakt een disbalans in het lichaam. Het is ook mogelijk dat gewrichten vast gaan zitten om voor stabiliteit te zorgen, wanneer de spieren niet voor deze stabiliteit zorgen. Een dergelijk patroon van disbalans ontstaat bijvoorbeeld door overbelasting, valpartijen of operaties.

Een voorbeeld
Stel je voor dat je je enkel verzwikt hebt, maar je moet ondanks de pijn wel naar je werk, het huishouden doen, voor je kinderen zorgen etc. Om de pijn in je enkel te ontzien ga je aangepast lopen. Je hersenen slaan dit aangepaste patroon op en zien dit als het normale patroon.

Door dit aangepaste patroon is het mogelijk dat je nieuwe blessures ontwikkelt. Je belast dus spieren die je eigenlijk niet behoort te belasten. Deze raken overwerkt en gaan pijn doen. Andere spieren worden genegeerd door je hersenen en zijn als het ware uitgeschakeld. Dit zijn de onderwerkende spieren.

NKT en DNA
Door middel van Neurokinetic Therapy (NKT) en Neuro Muscular Assessment (DNA) kunnen deze patronen opgespoord worden en behandeld worden. De overwerkende spieren dienen soepel gemaakt te worden. Bijvoorbeeld met behulp van massagetherapie, triggerpoint- massage, dry needling en fascie-technieken (een vorm van diepe bindweefsel massage). Het kan met gewrichtsklachten-bijvoorbeeld bij lage rugklachten-, van belang zijn om de gewrichten eerst los te maken.

Activering van de onderwerkende spier)en) is van belang om de balans te herstellen. Door ook zelf thuis de massage en activerende oefeningen te doen en dit te herhalen wordt het nieuwe, gezonde patroon in de hersenen opgeslagen. Dit kan ervoor zorgen dat de klachten voorgoed verdwijnen.

Nick Keekstra, gespecialisserd in Neurokinetic Therapy en Neuromuscular Assessment is werkzaam bij FYNN Fysio, bij sportcentrum Palestra te Dokkum.

 

Onze specialisten