Voorkom vallen bij FYNN Fysio

Binnenkort breid FYNN Fysio uit met de valpreventietraining en valanalyse van in Balans en Otago. Houdt de berichtgeving in de gaten.


Huidige valpreventiecursus van FYNN Fysio:

Het doel van de valpreventiecursus is het voorkomen van valongevallen bij ouderen. Door middel van bewustwording, praktische tips, verbetering van balans, kracht, mobiliteit en zelfvertrouwen. De cursus zal uit 5 lessen bestaan van ongeveer een uur in een kleine groep van maximaal 8 personen.

Voor wie?

Ouderen, maar niet alleen ouderen die al problemen met het evenwicht hebben. De cursus zal vooral gericht zijn op 70 plussers, deze groep heeft er het meest profijt van. De deelnemer moet minimaal zelfstandig kunnen lopen met of zonder een hulpmiddel.

Wanneer?
Er zal bij voldoende belangstelling een valpreventietraining worden opgestart. U kunt zich hier alvast voor aanmelden.

Waar?
Fitz Beter Gezond, Leeuwarden (Zuiderburen)

Programma

Les 1:  Kennismaking & Valanalyse

Les 2: Thuisoefenprogramma + Balanstraining

Les 3:  Wat kunt u zelf doen? Tips en actieve training

Les 4:  Loopanalyse + looptraining

Les 5: (na 2 mnd) Hertest + gezellige afsluitingAanmelden
U kunt zich voor de valpreventiecursus aanmelden bij FYNN Fysio via info@fynnfysio.nl of per telefoon: 058-2801525.

In Balans beweegprogramma

Het beweegprogramma In Balans is geschikt voor zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Het programma is vooral bedoeld voor ouderen die enigszins kwetsbaar zijn.

In Balans bestaat uit voorlichtingsbijeenkomsten en een beweegprogramma. Het is een groepstraining en duurt veertien weken. Het programma bestaat uit:

  • een informatiebijeenkomst (1,5 uur)
  • drie cursusbijeenkomsten (1 keer per week, 2 uur per bijeenkomst)
  • tien weken trainingsbijeenkomsten (2 keer per week een training van 1 uur).
  • twee keer 1 uur functionele testjes na de training, 1 keer aan het begin en 1 keer aan het einde van het programma

De cursusbijeenkomsten bestaan uit handige oefeningen, tests en informatie over bewegen, evenwicht en valrisico. De trainingsbijeenkomsten bestaan uit oefeningen op basis van tai chi en zijn gericht op het verbeteren van fitheid, evenwicht en spierkracht.

Otago oefenprogramma

Het Otago-oefenprogramma is geschikt voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Het programma is vooral geschikt voor ouderen die al wat kwetsbaar zijn. Het Otago-oefenprogramma bestaat uit beenspierversterkende oefeningen, evenwichtsoefeningen en een wandelschema. Alles wordt op maat gemaakt voor de oudere. Het programma kan zowel individueel thuis worden uitgevoerd als in een groep in de praktijk.

Het thuis-programma duurt 12 maanden en bestaat uit:

  • 6x een huisbezoek van de fysiotherapeut
  • 11 telefonische afspraken


Het groepsprogramma in de praktijk duurt 12 weken en bestaat uit:

  • 2x per week 1 uur trainen

Specialisten

Image

Data 2023

Bij voldoende aanmeldingen voor de valpreventietraining wordt een nieuwe groep opgestart. Informeer naar de stand van zaken, of meld u vast aan bij FYNN Fysio via info@fynnfysio.nl of 058-2801525.